There was an error in this gadget

Sunday, June 10, 2012

My Pregnancy Journey


Where The Love Begins

36cm... 
tis time usia kandungan me dlm 20wks, thanks Allah sepanjang mengandungkan Wan Nur Aufa me tadek alahan.. jika nak dibandingkan dengan sepupuku kak naeimah yang muntah-muntah teruk,alahan yang maha dahsyat sepanjang 3-5 bulan... kesian betul ;(


Its Me!!!

hehehe... ce teka kat mana me??? dah tau jawapan?? shhhhhh.. jgn gtau sape2 ok...
erm.. almaklumlah.. bila pregnant every woman rasa nak makan itu,nak makan ini.. same goes to me.. tapi tadek la over sampai nak kene fly g milan utk merasa sekeping pizza.. haha , as usual m coffee addicted since married to my husband who oso coffee lover.. ape yg me tak suke semua dah jadi suka, everything change! betul kata mr.hubby!! now its proven oredi.. so setiap weekend akan me kunjungi starbuck @klcc ( sebab naik train shj,tidak perlu stat enjin keta utk ke sini..) seperti biasa adik me asward akan meneman segala kehendak kakaknya since mr.hubby sgt bz .


 24 weeks oredi

haa..tis time dah pindah ke Taman Melati since mr.hubby gt better offer and now mr.hubby one of Petronas staff in KLCC. ( owhh sungguh gembira hati.. sbb i loved KLCC) sbb shopping,d environment , everything i want is there..tak perlu jalan jauh,jz tk putra lrt nak gerak... ye lah dah sarat camni mana larat nak drive..


Tadaaaaaaaa... She's GIRL...

Alhamdulillah, Wan Nur aufa selamat dilahirkan di Damai Hospital in KL,pada 24 April 2012 seberat 3.15kg ( perghh.. minggu sebelum deliver 2.5kg! cepat sungguh naik berat ) pada 4.14ptg, sebaik sahaja azan asar.. Syukur Ya Allah, Aufa cukup sifatnya.. seperti bayi2 yg lain.. dan yang paling bermakna semasa me di dalam labour room, mr.hubby tak putus-putus beri semangat dan selalu ingat pada Allah.


Wan Nur Aufa

so.. ini lah hasil kasih sayang kami suami isteri.. Alhamdulillah syukur yang tak terhingga.. time ni dah get ready nak discharge and we waitting for papa to take both us home.. Ya Allah tak sabarnya nak bawak aufa balik rumah masa ni.. hehe xcited sangat! ce tengok tang dagu.. hehe macam me kan?? kalau bab warna kulit sah-sah lah ikot papa,hidung mancung pun ikot papa, bentuk dan warna bibir pon macam papa.. bab kata my buddy nana.. Aufa ni copy paste papa dia.. owhh wut eva lah.. s long s we both sehat .. hehe


Welcome Home Sayang =)

Maybe masa ngandung me suke sangat melayan korean drama,itu pasal mata Aufa sepet kot.. hehe kadang-kadang tak tido sampai ke pagi.. sian en.hubby kene tido kat lua temankan me tengok cita korea ngn cartoon ninja boy kat CH611.. kalau en.hubby taak turutkan, me boleh nangis.. :p


The Best moment!

time ni paling best! mandiiiiiiiii... see how xcited she are! ceria je muka kalau me bukak semua baju and tu tanda me nak mandi kan aufa.. masa ni mandi ala-ala P.Ramlee sebab she's too small nak rendam2 dlm tub.. issokay kata umi ku sbb baby bukan kotor sgt pon.. tapi i will makesure dat aufa bersih! ;)


Bestnya tido cam niii!

ha ni posisi paling selesa utk baby.. mayb ni cara nak elak dari terkena kembung perut and doc said tis style bagus utk paru-paru... jika pada mulanya me menjerit-jerit tak setuju dengan en.hubby suruh telangkup baby camtu.. siannya.. ;( tapi lama kelamaan me dah biasa.. ape yang buat me terkujat besa is dlm umur aufa beberapa mingu jer she can adjust her head to d left and rite pastu pangku kepala dengan lengan lepas angkat kepala.. amazing haa..


celik mata dahhh!

yeayyyyy!! aufa dah celik mata sepenuhnya,mula tengok sekeliling .. mengenali siapa papa,siapa mama,cam kan semua bunyi.. esp suara me.. esp bila time aufa tido me akan bisik kat telinga aufa ngan panggil her "baby" and she respon baikkkk punya.. senyumm nampak gusi.. mayb aufa dah cam suara mama dia dr dlm perut!! 


wink *

seperti biasa aufa bagun paling awal.. now kami suami isteri ada new alarm which can save battery hefon or bateri jam.. hahha.. suara aufa dah cukup buat mata me terbuka luas and segar bugar.. aufa penyeri hidup kami day by day!


i love you baby!!

aufa belom pandai senyum lagi masa ni.. so ok lahh mama tolong senyumkan untuk aufa ok.. pasni aufa senyum sendiri.. hehhe dagu kiteorang sama kan??
heheh


Blouse pertama Aufa pakai

cun tak saye??
hehhe ni blouse 1st aufa muat dan pakai.. masa ni nak g cucuk aufa sebulan.. aduhh sian sungguh.. masa aufa kene cucuk me yang beria nangis. ye lah sedih kot tengok aufa nangis sakit  kne cucuk.. tapi alhamdulillah 5min je nangis,and balik rumah me terus mandi and rendam aufa dalam airsuam..


Yeayyy!!! i love bath time

seronok mandikan aufa macam ni.. sebab tak sakit belakang.. me just duduk bersial lagi ok...hehe
pastu siram-siram kan aja aufa...


habis pantang 44hari dah..

Yahooooo!!! sudah habis tempoh berpantang.. seronok tak terhingga.. is not only me blh makan ape yg me nak,but me boleh menjalankan aktiviti harian seperti biasa.. so ape lagi enjoy bagai nak rak laa.. 1st place yang me gi ialah sate kajang hj samuri (dekat je ngn umah) hehhe... makan sate koo.. hamekk balas dendam katanya.. thanks abah ngn umi bawak me makan kat sini.. :)


i am 1 month 12 days oredi!

haa yang ni pict ter"latest" hahah.. fink2 kaler.. ekceli ni beli untuk raya.. oleh kerana me sungguh xcited nak tgk anak dara me pakai.. me tak tunggu raya.. terus me sarungkan baju ni ke badan aufa.. hehe.. sedang elok aufa dah pandai menegur and fli flap tangan kaki ... kayuh2 selaju-laju nya.. ikot hati nak aje me gomol semahunya.. tapi sabar je.. sbb aufa terlalu kecit.. tunggu isi padat sikit lagi...aummmmmmm!


Jalan-jalan

yeayyy dah lama me tunggu saat-saat ni.. bawak aufa shopping and jalan-jalan.. so tempat paling best setakat ni adalah KL Festival City sebab dekat dengan umah den.. hehe 


Thanks Papa!

yeayy!! dah tak payah dukung aufa.. papa dah belikan kereta sport utk aufa,sport pon still kene tolak.. ehehhe.. memudahkan mama and papa nak bawak aufa kua.. asik dukung je.. klo sekilo ok lah,ini 4kg++ .. perghh sakit pinggang mama ngn papa.. 

so itulah sedikit sebanyak my journey to be a gud mama to aufa... jam sekarang menunjukkan 530am.. ayam dah setat berkokok (ayam sape dlm banda camnih?) hahah :P
nanti me hapdet lagi ok:) 
salam ceria semua..selamat bekerja!

Sunday, October 2, 2011


Assalamualaikum... hye friends,lama dah tak update blog.. tak tau nak update ape.. hihi.. cuma currently m quit happy cz kandungan dah semakin membesar .. Syukran Ya Rabb... its really touch my heart wen i heard my tinny baby's heart beat :) anak mummy membesr dah.. tak sabar rasanya nak tggu baby membesar dengan selamatnya.. see my tummy dah 36 inch dr 28 inch.. :)

Day by day...
baby makes me strong in every single steps,every single breath.. everyday mummy rindu to talk to you sayang,esp wen i wke up in d morning'terus rasa lapar minta disuap makan  :) m so happy and grateful sbb mummy and baby still alive still gt chance to live in tis world..

Ya Allah bertapa bersyukurnya aku pada MU ,
sesungguhnya Kau Tuhan maha Mendengar,maha mengasihani.. Allah permudahkan segala cabaran-cabaran kecil dan besar dalam hidupku,
sebagai manusia yang sentiasa tidak lepas dari permasalahan,aku tidak henti memohon agar Allah memberikan ku kesihatan,mental dan fizikal ku.. permudahkan perjalanan kehidupan ku,permudahkan segalanya...

Suamiku...
Terima Kasih Allah,kerana kurnikanku suami yang sangat memahami ,seorang suami yg boleh membimbingku ke arah kebaikan,seorang suami yang ingin  elihat isterinya berjaya dalam kerjaya..
Terima kasih ayang,kerana memberi peluang untuk me menjadi seorang ibu kpd anak kita soon :)
me doakan ayang dipanjangkan umur,semoga rezeki kita sekeluarga bertambah dengan kehadiran cahaya mata kita nanti ya papa :)....

umi and abah...
kakak sayang umi abah dunia dan akhirat,akak doa umi and abah dipanjangkan umur dipemudahkan segala rezeki,perkara yang paling seronok dan mampu buat mereka berdua tersenyum adalah dengan melihat anak-anak berjaya didunia dan akhirat..
ku doakan mereka dilimpahkan segala kebahangiaan sehingga akhir nyawa..

Adik-adik...
Terima Kasih kerana memberi semangat baru.. akak doakan adik-adik berjaya dlm pelajaran dan hidup di dunia seiring akhirat insya allah..

sahabat..
Teima kasih di atsa segala nasihat dan tunjuk ajar selama ini,banyak mengajar me erti kehidupan dalam bersahabat.. ada suka ada duka,i've learn a lot.. hoe to choose a gud friend bila masa senang dan susah ... 

Diri sendiri...
i deserve to be happy,health and wealthy... i deserve to hav all dat i want in life.. 
semoga Allah perkenankan Doaku dan doa mereka0mereka yang ku sayang.. 

Insya Allah..
sekian sahaja utk malam ni,semoga berjumpa di coretan akan datang...
selamat malam :)



Sunday, August 28, 2011

:: MUMMY GONNA BE ::

Salam semua .. m glad to share tis  :)

Syukur kehadrat ilahi,finally m gonna be a mummy soon.. :)
mmg tak sangka dan tak penah plan to hav a baby for d time being..but kuasa Allah SWT,bulan 1001 Barraqah ni Allah perkenankan Doa kami suami Isteri supaya dipermudahkan rezeki... now talking abt rezeki..its not all abt MONEY... now me realize dat rezeki tu dtg dalam pelbagai bentuk,antaranya : keluarga yg bahagia,suami yg baik,sahabat yg baik,anak yg baik,dan semua benda baik dalam dunia ni adalah rezeki..

hmm.. saat2 mendebarkan :

me : b... i dah lewat 2mggu period...
hubby : ooo..pregnant kot (selamba jek muka )
me: hmm cemana lak blh pregnant?? kita kan..... ( plan)
hubby : bocor kot... ( selamba je hubby me nihhh..me lak risau..:( )
me : huh...???
hubby : ok lah.. rezeki la tuh :) i nak baby boi
me:............................................tetiba rasa terharu,rasa nak nangis pon ada...

minggu ke3 :

Ishk... bila nak mai period ni.. ( lapar berpuasa :p )haha...kot ada peluang berbuka and leh makan cam biasa... tggu punya tunggu sampai rasa lain dah.. start nak pakai baju yg longgar.. like kaftan.. beli baju raya pn ala-ala jubah cleopatra.. hmm antara perubahan yg berlaku :

~ kuat makan dr yg biasa
~ jururawat batu besa2 naik kat pp
~ sengal2 kat pangkal rahim
~ pitam 2-3 minit
~ rasa nak makan assam aka jeruk ( yg selama ni me langsung tak suke ... erghhh tak sukeeee )
~ nak makan kerang bakar
~ sensetif bau
~ suke bau ketiak hubby :p (mungkin pada korang kelaka tapi me suke)


so far tu lah perubahan2 yg berlaku pada me ..

27~8~2011

afta trawikh,hubby ajak g clinic for checking..

saat paling mendebarkan... wen d doc gv me d small glass for urine test UPT..
afta 10min,result kua...

Ya Allah... bedebar2 nyaaa..........
otak duk ligat pikir.. wut if wut if wut if... gucap panjang.. istighfar

doc : haaa.. manyak bagusssss... itu upt test ar positive.. congratulations arrr.. (doc cina)
hubby : ha see i told ya sayang ( jeling and kenyit mata dia kat me )
me : sengih..and time tu rasa nak tepikkkkkkkkkk... tak tau perasaan me camana .. dunno hoe to described...

at last dlm keta,hubby dengan tak sabar terus call his parents and siblings..they ws so happy..
Ya Allah,aku menangis semahunya.... tiba2 airmata mencurah2.. now me faham.. why m crying..
m crying cz m so so so damn happy!!! m gonna be mummy to my aliff naufal.. ( doakann me dapat boy ye kawan)..

berita gembira ini juga ku sampaikan kepada parents ku ... sharing wif friends oso..

Thanks Allah for the rezeki ... Insya Allah me and hubby akan menjaga Amanah paling berharga ini sebaik mungkin...

Syukrannn Ya Allah.. Aminnn :)

sekian sahaja update kali ini, nak get ready for juadah berbuka puasa.. now m in kijal..umah tokwan :)

"selamat hari raya,maaf zahir batin buat semua "

~mummy wan aliff naufal ~

Saturday, April 23, 2011

::: Terima Kasih Allah,Kerana Menyempurnakan Hidupku ::

THANK YOU ALLAH-

I aSkeD 4 STRENGTH..
AnD ALLAH GaVe Me DiFFiCuLtieS To MaKe Me StRoNg.
I aSkeD 4 WISDOM..
AnD ALLAH GaVe Me PrObLeMs To SoLvE.
I aSkEd 4 COURAGE..
AnD ALLAH GaVe Me ObStAcLeS To oVeRcOmE.
I aSkEd 4 LOVE..
AnD ALLAH GaVe Me TrOuBLeD pEoPLe To HeLp.
I aSkEd 4 FAVORS..
AnD ALLAH GaVe Me OpPoRtUniTiEs.

"MaYbE I ReCeiVeD NoTHiNg I WaNTeD..
BuT I ReCeiVeD eVeRytHiNg I NeeDeD"

Thursday, April 14, 2011

« izinkan abang nikah satu lagi ... boleh sayang? » source : www.iluvislam.com

Izinkan Abang Nikah Satu Lagi... Boleh?

Written by Nur Fitrah  

Rabu, 08 September 2010 16:07

Tweet

"Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi," Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika.

Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak.

Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang.

Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk?

Dia menghela nafas panjang.

Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum.

Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang.

Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur.

Buat Lelaki, tanamkan sifat belas dan kasihan kepada wanita yang lemah

Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya.

Kini, anak-anak kian beranjak remaja dan kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin, lalu pengabisannya dia kembali kepada suaminya.

Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah.

Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.

"Kau mampu Asraf, dengan gaji kau, aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga," sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.

"Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis," masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.

Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah.

Pagi-pagi, selesai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat.

Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak- anak.

Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.

"Abang , Aliyah setuju dengan permintaan Abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu," Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya.

Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran.

Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.

"Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?" pelik benar permintaan isterinya.

Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju.

Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan.

Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur.

Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga.

Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak.

Buat Wanita, belajarlah untuk setia kepada hanya seorang manusia iaitu suami

Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu.

Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

"Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri Abang," terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau. "Kak Aliyah yang minta," masih lembut dia memujuk Qis.

"Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?" "Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!" terkejut Asraf Mukmin.

"Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. Abang dah lama hidup dengannya. Abang faham," Qistina mengalih pandangannya.

Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua.

Heh, ini Qistina lah, jangan haraplah jika nak membuli aku.. Desis hati kecil Qistina.

Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu.

Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya.

Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah.

Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra.

Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di Masjid Putra.

Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid dan kemudiannya menghadiri majlis kuliah agama.

Membaca Al-Quran secara bertaranum itu adalah kesukaannya.

Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan.

Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji.

Menitis air matanya. Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu.

Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah.

Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.

Tit.. tit... sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya. "Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik utk Abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat Kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama Abang."

Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.

Kepada: Asraf Mukmin, Suami yang tersayang...

Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani.

Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu. Abang yang dikasihi, genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina.

Terima kasih kerana Abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.

01. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju- bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tak sanggup Abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa Abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana , apatah lagi Abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan Abang...

02. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tahu selera Abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera Abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, Abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. Kesian nanti, tak makan la pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan Abang...

03. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat Abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak Abang untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung... Aliyah sayangkan Abang...

Abang yang disayangi, cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. Abg lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 hari, Abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan Abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

Abang yang dicintai, di dalam sampul ini ada borang keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak.

Jika munajat Abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan Abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina.

Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di Sawarak. Menunggu Abang... Aliyah sayangkan Abg...

Tetapi jika Abg merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri Abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah... Aliyah sayangkan Abg.

Tetapi, jika Abg merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk Abang.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran Abang, roti canai.. air tangan Aliyah.

Salam sayang, Aliyah Najihah binti Mohd Hazery

« Buat tatapan para Suami Tercinta »

Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum...

 

Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....

 

Ada aku peduli jika isteriku masih di dapur menyediakan keperluan pagi esok ketika aku sedang berdengkur...

 

Ada aku peduli siapa yang membelikan sabun mandi, ubat gigi dan meletakkannya di dalam bilik aku bersiram....

 

Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku...

 

Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami...

 

Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku pulang kerumah dengan wajah kusam dan masam....

 

Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian....

 

Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....

 

Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....

 

Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...

 

Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku

 

Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata....

 

Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki....

 

 

Tiba-tiba aku MENJADI PEDULI dan MENGAMBIL PEDULI

 

 

Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...

 

Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...

 

Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...

 

Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan

 

Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....

 

Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....

 

Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi ...

 

Kini,aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku?

 

 

P/s : Tidak ada manusia yang sempurna baik suami ataupun isteri.Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yang indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat,bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelaki